ronaldinfrankrijk.reismee.nl

Une marquette de cordes vocales

Vrienden!

Ik heb begrepen dat sommigen alweer uitkeken naar een nieuw verhaaltje, dus wie ben ik om daar dan geen gehoor aan te geven.. Bij een gebrek aan jaloersmakende verhalen heb ik ervoor gekozen om vooral mijn project te beschrijven deze week. Nu moet ik wel even waarschuwen voor de technisch-wetenschappelijke inhoud. Ik heb geprobeerd het een beetje af te stemmen op het publiek, maar daar zitten nu eenmaal ook veel ingenieurs tussen. Voor mensen met stressverschijnselen, misschien ff overslaan. :)

Geen jiu jitsu meer? (Technische inhoud: *)
Het zal me niet lukken om de vorige foto's te overtreffen, dat voorlopig nog even niet. Afgelopen week heb ik eerlijk gezegd ook niet heel veel gedaan, dat kwam vooral doordat ik veel last van mn hoofd had. Jiu jitsu heeft duidelijk veel invloed, dus daar stond mijn hoofd niet echt meer naar. En terwijl ik me eerst afvroeg waarom ik hardloopschoenen, tennisschoenen en jiu jitsu-banden mee zou nemen, ben ik er nu vooral erg blij mee dat ik nog wat achter de hand heb. En met behulp van slechts één invitation letter van het lab en twee pasfoto's was ik al lid, dus dat voelt al goed! :P

Chambery (Technische inhoud: *)
Hoewel ik veel mensen heb leren kennen inmiddels, was afgelopen weekend iedereen druk met andere dingen. Daarom ben ik zelf naar Chambery gegaan, een stad die ik vroeger wel heb gezien tijdens vakantie. Ik ging vooral voor de olifantenfontein, die jammer genoeg veel kleiner was dan ik mij herinnerde. En dan zijn het nog niet eens Indische olifanten volgens mij..

Cordes Vocales (Technische inhoud (****)
Op het werk gaan we aan de slag met een nieuwe replica binnenkort. Wat wij willen doen is geluid produceren met een zelfgemaakt model van stembanden. Niet dat we het compleet kunnen nabootsen, het proces van stemgebruik is gruwelijk ingewikkeld. Je krijgt steeds meer respect voor moeder natuur als je ziet hoe hard wij ons best moeten doen om ook maar een beetje in de buurt te komen van de realiteit! :D Ons model moet ook nog geen woorden en klanken kunnen produceren, het gaat er momenteel om dat we de stembanden kunnen laten trillen en dat we verschillende grootheden, zoals amplitude (grootte van de trilling) en druk kunnen meten en kunnen controleren. Met eerdere replica's lukte dit al, maar we willen steeds een stapje verder naar de realiteit. Waarom? Een goed model van stembanden maakt het mogelijk om stembandoperaties beter te testen en te begrijpen. En het zou zo mooi zijn als we stemgeluid ooit kunnen nabootsen met een prothese, zonder als robocop te klinken. Dit klinkt als science fiction, en ja, voorlopig is dat het ook. :)

Stemregisters (Technische inhoud: ***)

Modeleren van de gewone stem is al lastig, maar mensen kunnen praten en vooral ook zingen met hun gewone stem (borstregister) of met een zachte hoge stem (falsetto). Dit zijn andere mechanismen en die moet je wel goed uit elkaar houden bij analyse en zeker als je het wil gaan nabootsen.
Bij jodelen kun je deze stemovergang bijvoorbeeld heel goed horen, maar veel zangers maken er ook gebruik van. Het nummer van Muse: Unintended is een duidelijk voorbeeld, voor de liefhebber. :) Bij klassieke zang proberen ze de ‘stembreuk' zoveel mogelijk weg te poetsen, maar de overgang is altijd aanwezig, ook al hoor je het nauwelijks. Hier is bijzonder veel over geschreven, ik wist het ook niet, maar inmiddels wel. ;)

Onze replica met stembanden (Technische inhoud: ****)
Ons nieuwste type ‘stemband' bestaat uit twee delen, een harde binnenlaag (een spier) en een buitenlaag met een soort gel. Van beide lagen willen we de druk kunnen beinvloeden en vervolgens kijken wat voor invloed dat heeft op de trillingen van de stembanden.
Achter de verschillende registers zit dus een ander mechanisme, waardoor het geluid ook duidelijk anders klinkt. Welnu, uit metingen blijkt dat binnen het borstregister de gehele stembanden in trilling zijn, dus zowel de spier als de gel eromheen. Bij falsetto is de spier heel stijf en trilt nauwelijks, dus wat trilt is vooral de bovenste (gel-)laag. Doordat wij in ons model twee aparte lagen hebben, kunnen wij de ‘spierspanning' afzonderlijk regelen van de gelspanning, zodat we misschien een soortgelijk effect als met twee registers kunnen bereiken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet echt weet wat ik moet verwachten, maar we gaan het zien! De wetenschappelijke theorie en het matlab-gedeelte laat ik even achterwege, maar dat zal de meesten gerust stemmen. ;)

Goed, ik geloof dat ik mijn stem genoeg heb laten horen bij dezen.. Ik zal nog even wat foto's posten, dat maakt het een en ander wellicht nog wat duidelijker. Ik hoop dat jullie op deze manier een beetje een idee krijgen van mijn project. Voor vragen, suggesties, aanbevelingen, tips, klachten, afmeldingen voor de maillijst, kunnen jullie mij natuurlijk altijd een mail sturen. :)

Ellen

Hey Ron!

Interessant hoor al die technische hoogstandjes in viva la France! Op zich goed te volgen hoor die verhaaltjes en vooral de foto's maken het wat duidelijker. Al hoop ik niet dat een transplantaat van stembanden er ooit zo uit ziet als deze dingen (lijkt wel gemaakt van latex-handschoenen!) 't is me dus wel duidelijk wat 'jullie' daar doen, maar wat is nou jou rol in het grote geheel?

Verder hier niet echt interessant nieuws te melden vanaf het thuisfront. We zijn ons aan het voorbereiden voor Tom's verjaardag a.s. zondag, maar voor die voorbereidingen hebben wij eigenlijk niet zo heel veel voor hoeven doen...Je ouders waren zo aardig om 'n kadootje te scoren ;-)

Liefs

Joep

Leuk hoor, en vooraldie foto's maken wel een en ander duidelijk. De vorm of stijfhijd van de stembanden wordt dus nog nauwelijk geregeld? Of wordt er nu al wel gevarieerd met verschillende open/dicht standen?

Hedde al zin in Werchter?

Gr Joep

Ronald

De vorm van de buitenkant van de stembanden is een soort driehoek, die zit vast in de geometrie van de marquette. De binnenkant is een buisje, dus ook die vorm ligt vast.
We gaan binnen- en buitendruk varieren, daarmee passen we dus wel de stijfheid aan. Op die metingen ben ik me nu mentaal op aant voorbereiden: 3x98 metingen.. :S

Zeker zin in Rock Werchter, nóg een goeie reden om toch maar naar huis te komen:P

Stefan

fontijn gekrompen? => jij gegroeid?

Stefan

p.s. : kun jij mijn vorige reactie nog even aanpassen? fontein staat toch beter dan fontijn
Iets met Nederlands en goeiste vak :p

Ronald

Ha, die Fransen vinden mij ook wel een beetje grappig als ik in het Frans praat, fijn dat je op deze manier een btje met me meeleeft;)
Mijn naam wordt vaak als Meyers geschreven ipv Meijers, met e-mails is dat lastig. Maar goed, die mensen zijn dan ook Frans he, die mogen die foutjes maken:P

Rutger

Hallo Fransoos, leuk om je verhalen te lezen! Mag ik ook op die mailinglist?:)